3.8.11

«Τό 'πε, τό 'πε ο Βενιζέλος,
το "πόθεν έσχες" έλαβε τέλος!»



Μετυφέρουμε ειδησεογραφία από την "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" {μέσω "Yahoo"}:
Αναστέλλεται η εφαρμογή του «πόθεν έσχες»
από 17/12/2010 μέχρι και 31/12/2013, για την απόκτηση (αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση) όλων των ακινήτων, ενώ από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου δωρεάς και γονικής παροχής οι δωρεές και οι γονικές παροχές χρημάτων που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων.
Λόγω της αναδρομικότητας μάλιστα του συγκεκριμένου μέτρου, οι ΔΟΥ θα πρέπει να προβούν, οίκοθεν ή κατόπιν αιτήσεως ή υποβολής ανακλητικής δήλωσης του φορολογουμένου, στη διαγραφή του βεβαιωθέντος και επιστροφή του τυχόν καταβληθέντος φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής, για δηλώσεις οι οποίες αφορούσαν σε δωρηθέν χρηματικό ποσό για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, το οποίο υπερέβαινε το απαλλασσόμενο.
Αυτά γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως με την υπ' αρίθμ. ΠΟΛ.1165/29.7.2011 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω οδηγίες και διευκρινίσεις όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 4 και 5 του άρθρου 33 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α´/1-7-2011) «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».
και ακολουθεί μακροσκελής αναλυτική παρουσίαση.
Εγώ μιά απορία έχω:
Αφού ήταν να τό κάνουν κάποτε, γιατί δεν τό έκαναν από το ...1995, ώστε να απαλλαγεί ο Ανδρέας από την "μεδόδευση"{*} του «άτοκου δάνειου χωρίς χρονοδιάγραμμα επιστροφής», για να αγοράσει το "παλάτι" της Εκάλης, εμπλέκοντας μάλιστα και άλλους όπως τον τωρινό ΠτΔ, τον Γ. Κατσιφάρα κ.ά.;;;
Πρώτη του κατοικία ήταν! Δεν είχε στο όνομά του άλλο σπίτι!
- - - - - - - - - - - - - - - - 
{*} ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που βρήκα... Οι πιο εκφραστικοί χαρακτηρισμοί όπως π.χ. "κατάπτυστη ενέργεια" πιθανόν να κολλήσουν στα περί προσβολής της μνήμης νεκρού και τούς απόφυγα...

1 σχόλιο:

...Ατακαδόρ είπε...

«Τόπε, τόπε ο παπαγάλος
ο χοντρός είναι μεγάλος!»

Μόνον που δεν διευκρίνισε -το ζώον!- τί σόϊ «μεγάλος» είναι...