8.2.11

Ορολογίες, ψευδολογίες, ψευδορολογίες

Έχει πολλές φορές κι από πολλούς η αέναη προσπάθεια των κυβερνώντων (όχι μόνον των τωρινών και όχι μόνον των ελλήνων...) να διαστρεβλώνουν τις έννοιες, πότε με πλήρη αναστροφή και πότε με μερικότερη.
Είχε διαπρέψει σ' αυτό ο Ανδρέας Παπανδρέου, όλοι θυμούνται τα ..."κλασσικά" του, όμως ούτε ήταν ούτε είναι ο μοναδικός.
Παρότι μπορεί να θεωρηθεί κοινοτυπία, θα παραθέσω μερικά «φρέσκα» δείγματα... Έτσι για να μην ξεχνιώμαστε... Να μην υποκύπτουμε στον μιθριδατισμό, με τον οποίο προσπαθούν να καταστείλουν-ακυρώσουν κάθε λαϊκή αντίδραση σε όσα βυσσοδομούν εναντίον μας...
@ Όταν λένε π.χ. «ευέλικτη» εργασία εννοούν να έχει το εργοδοτικό σινάφι την ευελιξία στον εκβιασμό των εργαζόμενων μέσω των ατομικών συμβάσεων. Μέσω της ...ωραιότερης εφαρμογής του «διαίρει και βασίλευε». Από τους γνωστούς μας σοσιαλιστές. Ή σοσιαληστές, όπως τό ορθογραφούν μερικοί.
@ Από κοντά έρχεται και η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», την οποία βέβαια ταυτίζουν με την μείωση μισθών, μεροκάματων, συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών. Που "ωραιολογώντας-ψευδολογώντας" τά ονομάζουν όλα μαζί «συγκράτηση εργασιακού κόστους»[¹]...  Άλλους, πολύ μεγαλύτερους σε επίδραση, συντελεστές όπως ανικανότητα επιχειρηματιών, ασίγαστη λαιμαργία τους για κέρδη-τζόγο, ανεπάρκεια διατιθέμενων μηχανημάτων-εργαλείων, προσκόλληση σε πεπαλαιωμένες τεχνικές, παραγωγή αζήτητων ή χαμηλής ποιότητας προϊόντων κ.ά.  αυτούς τους κρύβουν! Το εργατικό κόστος (μόνο αυτό και πάντα αυτό) τούς φταίει.
@ Άλλη ψευδορολογία είναι οι ...πολυφορεμένες «δομικές μεταρρυθμίσεις»[²] με τις οποίες μασκαρεύουν την εξουθένωση επιστημόνων και μικροεπιχειρηματιών, ώστε να μην έχουν άλλη διέξοδο από το να γίνουν υπάλληλοι κάποιας "αλυσίδας" σουπερμάρκετ ή άλλης...
@ Κι ένα της προηγούμενης βδομάδας: Η ...προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. Έτσι ονομάζουν την προσπάθειά τους να αστυνομεύουν τα πανεπιστήμια. Και μάλιστα όχι από την "κανονική" αστυνομία αλλά από ...σεκιουριτάδες.
....................................
[¹] Ένας Κουτρουμάνης μάλιστα (αναπλ. υπουργός Εργασίας, τρομάρα μας) τό προχώρησε περισσότερο αποκαλώντας το «αναπροσαρμογές μισθών»...
[²] Όπως π.χ. το να ανοίγουν το απόγευμα της Δευτέρας και Τετάρτης όλα τα φαρμακεία. Τρομερής σημασίας μεταρρύθμιση!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: